Günümüzde Seo Kullanımı


Günümüzde teknolojinin hızla artmasıyla birlikte verinin üretimi ve erişilmesinin en kolay yolu internet haline geldi. Artık gelişen teknoloji ve dijital çağda olmamız sayesinde işletmeciler markalarını dijital ortamlarda duyurmak istiyor. İnternet, günümüzde firmalar için bir rekabet, yarış ortamı haline geldiği için firmalar internet üzerinden daha iyi nasıl kendimizi duyururuz daha iyi nasıl satış yaparız gibi sorular için cevap aramakta ve bunlar üzerine yoğunlaşmaktadır. Arama motorları ise günümüzde en çok kullanılan internet aracıdır. İnterneti bilgi, alışveriş veya başka bir nedenle kullanan kullanıcılar istediklerine ulaşmak için arama motorlarına ihtiyaç duymaktadır. Arama motorunu kullanıcı ile web sayfaları arasında bir köprü olarak düşünebiliriz. Her geçen gün daha fazla artan internet kullanımına eş olarak arama motoru kullanımı artmakta ve bununla birlikte SEO ihtiyacına gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.
SEO’nun açılımından da anlaşıldığı üzere arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO’nun genel amacı, sitelerde yer alan bilgilerin, hizmetlerin veya satışların daha fazla ilgili kitleye ulaşmasında yardımcı olur. Site içeriğinin kaliteli ve dolu yapılması site trafiğinizi arttıracak ve böylelikle müşteri sayınız, iş yapma olasılığınız gözle görülür bir artış gösterecektir. SEO çalışmasının ana mantığında doğru domain adresi, özgünlük, güncel olması, çeşitlilik ve süreklilik gibi konular yer almaktadır.
SEO, web sitelerinin ilgili anahtar kelimelerle daha üst sıralarda listelemek, o anahtar kelimeye ait arama trafiğinden maksimum seviyelerde ziyaretçiye ulaşmaya hedeflemektedir. SEO için en önemli adım domain adresinden geçmektedir. İyi bir domain adresi belirlemek çok önemlidir. Yaptığınız işi iyi bir şekilde anlatan ve arama motorlarında daha çok aranabilecek kelimelerle bir domain adresi hazırlamak SEO çalışmanızın temel noktası olacaktır.
Örneğin bir medya şirketi domain adresi hazırlarken domain isminde de “medya” kelimesini kullanabilir. Bunun yanında SEO ile baştan uyumlu olması adına domain adresinin kısa, telaffuzu kolay olmasına özen gösterilmelidir. Google’ın önem verdiği konulardan biri de SSL sertifikasıdır. Kullanıcıların gizliliği ve güvenliği önemli olduğundan dolayı SSL sertifikası olmayan web sitelerini sıralamada daha arka plana atmaktadır. Bu yüzden SSL sertifikası SEO için de önemli bir etkendir. Domain adresi ve SSL sertifikası haricinde hosting, mobil uyumluluk, CMS seçimi, web sitesinin kullanılabilirliği, web sitesinin hızı gibi konular SEO için önem arz etmektedir. İnternet sitesi tasarımı ne kadar güncel ve ne kadar iyiyse o kadar etkileşim fazla olmaktadır.
Web sitelerinin tasarımı markaların ne kadar profesyonel iş yaptıklarının bir göstergesidir. Web siteleri markaların aynası konumundadır. Web sitesinde müşteride bırakılan kötü bir izlenim müşteriyi kaybedilmesine, iyi bir izlenim ise kara dönüştürülmesine sebep olmaktadır.. İyi bir izlenim için ihtiyaç olan en önemli şey kullanışlı bir ara yüzü olan bir web sitesi tasarımıdır. Bu sayede müşteriler rahatlıkla aradıklarını web sitesinde bulabilirler. İyi bir web sitesi tasarımının markayı yansıtması gerekmektedir. Müşteri siteye girdiği anda markanın amacını ve ne vaat ettiğini anlayabilmelidir. Satılan ürünlerin/hizmetlerin kullanışından, yararlı olmasından, gerekliliğinden vb. özelliklerden bahsedilmesi gerekir. Müşteriye siteyi gezerken ürünü/hizmeti sevdirmelisiniz ki müşteri siteden ayrılıp farklı alternatiflere yönelmesin.
Bir diğer husus ise ana sayfanın cezbedici olmasıdır. Web sitesini ziyaret eden müşterilerin dikkatini çekmesi ve sitede daha fazla vakit geçirmeleri için ana sayfanın kolay okunabilir ve ilgi çekici içerikler olmasına dikkat edilmelidir. Bir web sitesi muhakkak hakkımızda, blog, iletişim, hizmetlerimiz, referanslar, ürünler gibi bölümleri içermelidir. Bu tür bölümler müşterilerin sizi daha iyi tanımasını, bilgi sahibi olmasını hem de SEO için daha güçlü olmanızı sağlamaktadır. SEO’ya eş olarak Adwords’le de web siteleri ön sıralara taşınmaktadır. Adwords firmalara ve kişisel sayfalara kolay ulaşılmasını sağlayan bir sistem olarak düşünebiliriz. Adwords de web sitelerine tıklama başına ücret alır ve daha az karmaşıktır. Büyük, orta ve küçük firmalara adwords reklamları web sayfalarından iyi bir gelir imkanı sağlamaktadır. Google ülkemizde en çok tercih edilen arama motorlarından bir tanesidir. Google gelirinin önemli bir kısmını reklamlardan kazanmaktadır. Firmalar adwords sayesinde ulaşmak istedikleri kitlelere kolaylıkla ulaşabilir durumdadır. Firmalar reklamları hedefleme sayesinde istedikleri hedef kitlesine doğrudan ulaşabilir durumdadır bu durum ise adwords’u firmaların daha çok kullanmasını sağlamıştır. SEO ile adwords arasında ikisinin de avantajlı ve dezevantajlı olduğu noktalar vardır. SEO uzun işlemler gerektirir. Fakat adwords ile kısa bir sürede reklamınızı yayına alabilirsiniz böylelikle hedeflediğiniz ziyaretçiye ulaşabilirsiniz. Adwords reklamı ayarken maliyet hesabını görebilirsiniz fakat SEO da maliyeti ilk başta hesaplamanız mümkün değildir. SEO karmaşık bir yapıya sahiptir, adwords SEO’ya göre daha basit bir yapıya sahip ve yönetilmesi daha kolaydır. Eğer internet sitenizin daha çok kişiye ulaşmasını istiyorsanız iki yöntem de sizin için doğru olacaktır. Önemli olan doğru anahtar seçimlerinin yapılmasıdır.
Özetle; Google aranan kelime ile ilgili en iyi sonuçları listelemektedir. SEO ve adwords çalışmaları bunu destekleyecek şekilde arama motorlarında en üst sıralarda olmanızı sağlamaktadır. İnternette, bilgi ve ürün aramak için kullanılan arama motorları günümüzde web sitelerin en büyük müşteri kaynağı durumunda olduğu için, kullanıcıların arama motorlarında genelde ilk sayfada olan web sayfalarını ziyaret ettiği için SEO ve adwords reklamları markalar/işletmeler için oldukça büyük önem taşımaktadır. Günümüzde bu çalışmalarla alakalı çalışan bir çok firma mevcuttur. İşini iyi bilen interaktif iletişimi kuvvetli ve takibi iyi yapan bir firmayla çalışmak sizi ön sıralara getirebilir ve kazanç sağlamanıza yardımcı olabilir.

KAYNAKÇA
(2019, temmuz 01). yenişafak.com: https://www.yenisafak.com/seo-mu-adwords-mu-h-3497972
Web Sitesi Tasarımınız Nasıl ve Neden İyi Olmalı? (2019). horato.com: https://www.horato.com/tr/post/web-sitesi-tasariminiz-nasil-ve-neden-iyi-olmali-68
yılmaz, i. (2020, şubat 26). kubix.digital.com: https://kubix.digital/tr/blog/yeni-web-sitesi-icin-seo-onerileri/
Yüksel, D., & Tolon, M. (2019, kasım 26). DİJİTAL PAZARLAMA STRATEJİSİ OLARAK ARAMA MOTORU. INTERNATIONAL JOURNAL OF 3D PRINTING TECHNOLOGIES AND DIGITAL INDUSTRY 3:3 (2019) 236-243 Araştırma Makalesi. https://www.researchgate.net/profile/Dogus_Yueksel/publication/338555301_DIJITAL_PAZARLAMA_STRATEJISI_OLARAK_ ARAMA_MOTORU_OPTIMIZASYONU_SEO/links/5e1c83fa92851c8364cbb0a0/DIJITAL-PAZARLAMA-STRATEJISI-OLARAK-ARAMA-MOTORU-OPTIMIZASYONU-SEO.pdf



Kayıt Oluşturun

Teslim Tarihi
Cihaz Türü
Marka
İşletim Sistemi
İsminiz*

Soyisminiz

E-mail Adresiniz*

İletişim Numaranız

Adresiniz.

Şehir

Özel İstekler